Werkwijze


Kweekwerk

Ons kweekwerk heeft als doelstelling: Het kweken van een vroeg/middenlaat zetmeelras, dat beschikt over de juiste AM/Wratziekte-resistenties, goed bewaarbaar, met een hoge zetmeelproductie.

Jaarlijks worden er ongeveer 3000 klonen van AVERIS (kweekbedrijf AVEBE) betrokken. In theorie zijn dit stuk voor stuk nieuwe zetmeelrassen. Door langdurige selectie, blijven er mogelijk enkele klonen over die goed zijn als nieuw zetmeelras. Deze selectieprocedure neemt minimaal 8 jaren in beslag, om tot een goed resultaat te komen.

Kweekwerk

Stammen

Als een kloon de potentie heeft om een ras te worden, starten wij met traditionele stammenopbouw. Dit is hoofdzakelijk handwerk. Met deze stammenteelt leggen wij de basis voor een gezonde en stabiele pootgoedteelt.

Het kweekwerk/stammen worden bij de grotere percelen in het zwad gerooid, waarna ze worden opgeraapt. Kleinere percelen worden handmatig gerooid.

Rooien in kisten

Het rooien van de pootaardappelen begint met het zwadrooien. Met een vier-rijer GRIMME RL400, worden de aardappelen in het zwad gelegd. Dit zodat de aardappelen eerst goed kunnen drogen en vervolgens droog in de kisten komen.

 

Het zwadrooien

Het zwadrooien

Het oppakken van de zwaden gebeurt met een GRIMME VARITRON. De aardappelen komen rechtstreeks in de kisten terrecht.

GRIMME VARITRON

Drogen

Nadat de aardappelen in het zwad hebben gedroogd, worden ze buiten na-gedroogd met behulp van de wind.

Verwerken/sorteren

Het sorteren van de pootaardappelen gebeurt bij een temperatuur van 8 á 10 graden C˚.

Bewaren

Na het sorteren worden de pootaardappelen in kisten bij een temperatuur van 3 á 6 graden C˚ bewaard, dit in bewaarcellen met langsbeluchting.

Poten vanuit de kist

Elk ras heeft zijn eigen unieke voorjaarsbehandeling voor het poten. Bij NOVANO laten wij de kisten met pootaardappelen al in Februari oplopen in temperatuur. Vervolgens gaan wij deze kisten in Maart draaien met een speciale kistendraaier. Hiermee proberen wij de kieming te stimuleren, zodat alle ogen zich openen. Nadat alle ogen goed geopend zijn, worden deze aardappelen rechtstreeks uit de kisten gepoot. Dit voornamelijk om versmering en verspreiding van ziekten te voorkomen.